Tuesday, March 25, 2014

Tuesday, February 25, 2014

--> Buka contract / account POSLAJU & SKYNET



HOW TO OPEN ONE? DEPOSIT? RATE?

SKYNET
  • Skynet sangat convenient aku register thru email je. 
  • Tak perlu deposit satu sen pun, tunggu bayar bil bulan2 je. 
  • Account dalam 2 3 hari dah siap. 
  • Rate yang aku dapat RM8.97 untuk first 3kg. Ok la kalau nak pos yang berat2. 


POSLAJU
  • Kena pergi Pusat PosLaju ye, bukan Pejabat Pos. 
  • Deposit RM500, tapi kalau nak close account nanti akan dapat balik la deposit tu, just make sure jangan hilangkan resit tu. 
  • Account ambil masa sikit nak siap, maybe sebab masa tu nak CNY, so after CNY baru siap. 
  • Rate dia sama je macam bayar kat kaunter.

DOCUMENTS NEEDED?

SKYNET & POSLAJU
Both sama je, kena ada salinan sijil SSM, salinan IC, cop syarikat.

THEIR SERVICES?

SKYNET
  • Everytime nak pos barang aku just SMS je rider tu. Dan dia sentiasa datang, tak pernah tak datang. 
  • Waktu collect dalam pukul 3.30-4.00 pm. 
  • Tak perlu isi apa2 form.
  • Senang dapat consignment notes, plastics etc. Just bagitau kat rider, kalau plastic esok terus dia bawak, kalau consignment notes 2 3 hari dia bawak, sebab nak kena print dulu kan.

POSLAJU
  • Everytime nak pos barang supposedly kena call PosLaju Pickup Hotline. Kadang2 aku just SMS je rider tu tapi macam semalam dia datang just nak bagitau dia akan datang balik sbb barang banyak, tapi sampai sudah tak datang balik. GRRR. Tadi dia tny tak post ke semalam, dia kata dia suruh van datang, boleh ke macam tu? Aku pesan kat dia collect hari2 tapi Jumaat lepas tak datang pun?
  • Waktu collect dalam pukul 1-3 pm. Tak prefer sangat waktu ni sebab tengah busy. Waktu puncak, tengah masak la apa la.
  • Kena isi form utk postpaid. Leceh sikit, tapi no choice maybe ni cara diorang nak differentiate, sebab diorang kan ada Poslaju Prepaid. Kalau prepaid tak payah isi form.
  • Susah dapat consignment notes, plastics etc. Everytime after call PosLaju Pickup Hotline dia akan tanya nak consignment notes, plastics? Dah dua kali tanya sampai sekarang x dapat pun.

    DIJAMIN SAMPAI ESOK?

    SKYNET
    We know that their coverages are not that large macam Poslaju. Tapi kalau bandar2 memang takde masalah, cuma rural areas makan masa sikit.

    POSLAJU
    Most of the time yes. 



    *Based on my experience using both couriers and service dekat my place je. Sekiannn. 








    --> Manhattan Fish Market

    Fist time aku try MFM masa ada deal kat Groupon. Masa tu makan Giant Fried Platter memang tak habis sebab muak sikit sebab banyak fried dory. Second time makan Mediterranean Baked Fish sedap tak muak, pastu makan Giant Fried Platter lagi dengan Tasha pulak, kali ni siap bawak tupperware sebab tau memang tak habis. Pilih tempat tersorok sikit senyap2 keluarkan tupperware tu.

    Kali ni keluar dengan Awin pulak, masuk ni second time makan MFM dengan Awin. Awin kata dia tak pernah makan MFM ok jom masuk. Chowder dia sedapnya teringat2 sampai sekarang!

    So hari hari Jumaat lepas beli deal dekat Groupon, esoknya terus pergi redeem. Awin suruh aku pilih, so aku pilih Flaming Seafood Platter, dengan harapan tak muak sangat. Korang still boleh beli lagi, valid sampai 24.03.2014 

    The Manhattan FISH MARKET Giant Fried Platter OR Flaming Seafood Platter for 2 People for RM49 (RM62.01 savings)

    Sedap sangat salad ni, dressing dia sedappp! Recommended! 

    Mesclun Salad

    Bountiful assortment of fresh produce topped with sunflower seeds and cranberries for an extra boost of anti-oxidant, with your choice of Cajun Honey Mustard or Citrus Herb dressing.

    RM11.50

    Mussels dia pun sedaapp sangat.

    Garlic Herb Mussels

    Poached mussels in our signature Garlic Herb sauce, served with baguette to soak up the delicious sauce.

    RM10.50

    Sedap jugakkk

    Manhattan Flaming Seafood Platter

    The indisputable No.1 choice of our fans! This platter serves up generous portions of hand battered fish fillets, oysters and calamari. The highlight is our Manhattan Flaming Prawns, brought to full flavor when our Sea-cret Agents flame right before your eyes!

    RM55.90


    Ohh, air takde dalam gambar. 

    Tropical Breeze

    A light and delicious Hawaiian fruit mocktail to quench your thirst.

    RM8.90


    Total value RM111.01(inclusive of 16% service charges and Government tax)

    Groupon price for RM49 (RM62.01 savings)



    © 2011; The Diary of a Nobody | Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger