Thursday, September 3, 2015

--> Alhamdulillah | OOTD tunang

With my BFF

Alhamdulillah dah selamat majlis pertunangan hari Isnin lepas, 31 Ogos 2015. Majlis pun lancar je, cuaca pun sangatlah elok. Syukur sangat. Risau jugak sebab Ahad tu boleh kata sepanjang hari hujan.

So entry ni tunjuk OOTD masa tunang kita dulu je, lepas ni baru update lagi, sebab banyak info macam harga catering, harga khemah tak tau lagi. Kita update yang mana kita tau dulu la ok.

Baju kita ni last minute sangat beli, hari Sabtu 29 Ogos tu baru beli. Dugaan sangat nak cari baju berjenis kat pekan Parit Buntar tu, last last dah tak larat pusing grab jugak la baju ni. Baju agak besar and labuh, nak alter pun xde masa huhu. Harga dia RM269. Nangis sebab tak dapat nak cut cost dekat baju. T___T

Shawl pun beli hari Sabtu tu jugak dekat pasar Kemboja. Harga RM10 je. Yang ni sangat puas hati, sebab susah jugak nak cari tudung warna macam ni, soft pink. Dah jumpa terus grab. Plus sekarang semua shawl kat Pasar Kemboja design heavy-heavy sangat, dengan button, manik, lace segala macam mak nenek I dont likee.

As you guys can see, I didnt wear veil on my e-day, ntah malas la veil bagai. The simpler the better, rasa camni pun dah okay dah. Kalau survey harga veil bukan murah okay, mostly tengok B2B spent hundreds jugak la untuk veil. So baik I ganti dengan headpiece macam dalam gambar tu. I beli direct from China, so cheap muahaha.

And lastly the handbouquet, also bought from China. I ni bukan stock DIY sangat, I dont have time for that, and ada incident jugak happened 2 weeks before my e-day which I will story later huhu. Handbouquet ni cantik sangat kan, nama bunga ni hydrangea. Artificial flower jerr, but still looks nice in pic. ^^


Saturday, August 15, 2015

--> Cincin risik dan tunang Poh Kong

Hari tu plan dengan Ikhwan nak cari cincin dengan mak dia, sekali tok dia pun ikut. Aku okay je cuma segan la sikit kan nak memilih cincin. Kitorang cari dekat Queensbay Penang. Harga emas hari tu RM165/gram. Mula-mula masuk Tomei, ada la try 2, 3 cincin. Tok dia berkenan yang betul-betul belah rotan yang plain takde corak langsung tu. Cincin camtu memang sedap pakai, sesuai sebab nak pakai hari2. Tapi aku macam tak berkenan sangat.

Tapi kannnn, baru ni aku ada nampak ada chinese lady ni pakai cincin emas plain tu, cantikkkk je. Depends pada orang yang pakai sebenarnya, dah lawa pakai apa pun lawa kann. Kawan aku kata chinese memang suka plain camtu, tak tau la kan. Tapi tok Ikhwan memang chinese la. Hipotesis diterima.


KIV dulu yang Tomei, pegi makan dulu kat Siam Express, lapar tak boleh focus cari cincin haha. Tapi takde gambar makanan la, harus sopan depan bakal mak & tok mertua. Lepas makan masuk Poh Kong, memang tak banyak sangat design untuk orang jari haluih, aku pakai size 9. 

Salesgirl tu tunjuk design2 latest, sekali dia tunjuk design yang kawan aku berkenan tapi terpaksa tukar balik sebab bakal mak mertua nak yang ada batu. Yang tok Ikhwan pulak tak bagi beli yang batu zircon ni. Tok dia kata nanti kawin mintak diamond. Even setengah orang tua diamond, white gold semua taknak sebab katanya takde value nanti. Setengah orang muda tak kisah sebab cincin tunang / nikah ni ada sentimental value so memang takkan jual.  Kesimpulannya, ikut suka hati kita lagi senang, sebab kita yang nak pakai nanti kan. 


Ni jari kawan aku Aina, dia tukar daripada yang atas kepada yang bawah.

Buruknya jari aku

Masa pilih cincin risik ada salah faham sikit. Aku tak berkenan cincin risik tu yang belah kiri tapi segan nak bagitau huhuhu. Aku rasa design dia tacky sangat, macam design dulu-dulu huhu. Dah bayar Ikhwan tanya, ok puas hati tak, aku jawab ok laa ok laa je. Setelah beberapa kali dok ok laa, aku bagitau la kata aku berkenan cincin yang mula-mula Aina pilih tu. Rupanya dia tak tau Aina dah tukar cincin, kan dah bagitau hari tu. Ikhwan pun ok nak tukar, terus call Aina, mintak permission. Takut jugak nanti dia sedih aku pakai cincin yang dia berkenan sangat dulu.


   
Kiri cincin risik, kanan cincin tunang. Simple je dua-dua

Cincin tunang pilihan Ikhwan. Bagi dia cantik, aku ikut je, hadiah dia kat aku kan, so aku suka jela. Even simple harga boleh tahan RM800++, sebab salesgirl kata design tu memang Poh Kong punya je, takkan sama dengan kedai lain, harga memang fix. Nanti kalau nak cuci tak payah bawak resit pun takpe sebab dah tau tu beli kat Poh Kong gituww. Mahal design jela ni. T__T


Harga emas RM165/gram

So cincin risik without upah RM374. So upah RM17 maybe?
So cincin tunang without upah RM627. Kalau upah sama RM17. Balance RM195 tu harga designkah? T___T


***



Balik tu singgah @fashionistas_station nak restock barang. Ada service lukis henna ni sekali, on weekends only ye. Dia charge RM5 je macam ni, cantik pun cantik. Nanti sehari sebelum tunang nak pi lukis balik, harap-harap yang sekarang cepat hilang, kalau tak memang naya!


Friday, August 14, 2015

--> Dulang hantaran pink



Hmm, terkilan sikit sebab dulang putih lambat lagi restock. Ada kemungkinan sebelum date tunang aku pun x restock. Xpela amek jela pink, plus tengah ada promo additional 5%. So diskaun 20% + 5% daripada harga asal. Satu jatuh RM9.12, murah tak?



Ikut persetujuan aku balas 7 dulang, tapi saja beli extra 2 dulang takut last minute ada orang nak sponsor lagi. Hihi berangan sangat ni. Total damage untuk dulang RM82.10 which is still affordable since boleh pakai untuk kahwin lagi. Adik2 pun boleh pakai nanti.



© 2011; The Diary of a Nobody | Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger