Thursday, July 30, 2015

Puding Biskut




Puding ni ala2 puding karamel biasa tu je cuma yang lainnya puding ni letak biskut kering. So tekstur dia agak padat compare dengan puding karamel biasa tu. Rasa pun tak jauh beza. Paling best sebab senang sangat nak buat.

Baru2 ni ada raya celebration kat agency, so aku decide nak buat puding ni. Nak buat dalam cup kecik tu dalam 30 cup. Kena dua kali buat jugak la baru cukup 30. Alaa, tapi sekelip mata pun dah siap. Simple sangat.

Bahan-bahannya:

1) Mula2 buat gula hangus dulu, depends nak gula tu banyak mana, goreng je, dah nak hangus tu masuk air. Bila dah sejuk sikit masuk dalam bekas.

2) Bahan2 kat bawah ni masuk je dalam blender, then blend je sampai halus.

7 keping biskut kering
1 tin susu ideal
1 tin air (guna tin susu ideal tadi)
1/2 cawan gula
5 biji telur
Esen vanilla

3) Lepas tu tuang je bancuhan dalam blender tu dalam bekas gula hangus tadi dan kukus. Siap, selamat mencuba!



Cara mudah hilangkan blackhead

Blackhead memang menyakitkan mata, blackhead jugak adalah musuh ketat bagi muka aku. Sebabnya muka aku susah ada jerawat, tapiii blackhead ni hari ni picit tup tup esok lusa ada balik. Memang tak terdaya la kalau setiap hari nak picit. Plus, kalau picit nanti mulalah, kulit kering, mengelupas, luka bla bla bla. Hep, korang jangan tiru perangai buruk aku suka picit blackhead ni. Once luka, amek masa kot nak hilang, tapi ianya adalah satu kepuasan. T__T

So, hari ni aku lantik diri aku sebagai pakar kecantikan terjun nak suggest produk-produk hebat yang korang boleh guna untuk reduce blackhead.



Ni scrublet, pakai ni dengan pencuci muka. So that lagi bersih daripada just guna tangan. Setiap orang aku wajibkan beli sebab cuba bayangkan korang gosok gigi guna jari je? Err, analogy ni boleh pakai ke??

http://almostbritain.blogspot.com/2011/11/number-one-thing-that-has-cleared-my.html

http://madammondoq.com/2012/01/eh-bestnya-pencuci-muka-ni/

http://www.chuckei.com/2011/11/perfect-clean.html




So tunggu apa lagi, just RM6, tak mahal pun untuk dapatkan kulit cantik. Boleh whatsapp
013-6448636 kalau berminat. ^^


Wednesday, January 14, 2015

New workspace


3.21 in the morning and I can't sleep. Memang boleh tahan insomnia. Tapi tido lambat bangun pun lambat la. Krik krik. Nasib la keje dari rumah je kan.

So sebelum ni I buat keje semua atas katil je. Laptop semua atas katil, tambah plak adik I kt UiTM, sedap la conquer letak barang2 kt sebelah tu.

Petang semalam rajin sikit nak make over bilik sikit2. Bilik sekangkang kera je, tukar kedudukan sikit, tambah itu ini sikit. Just nk tambah meja yg konon workspace itew.

Klu tak ada side table belah kanan katil, dh ubah letak bwh meja tu, katil rapatkan ke dinding. Klu tak x muat nk letak meja tu. Bilik sempit.

Itu la mejanya. Beli kat lazada. Rasanya skrg dah murah sikit dlm RM60++ Meja tu foldable & portable. Bawah meja penuh dgn stok. Ni pun dah rasa happy sbb ada tempat senonoh sikit nk buat kerja. Walaupun tak pink, gurly macam bilik gadis lain. Huhuhu






Till then.
3.33 am
© 2011; The Diary of a Nobody | Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger